Diş Eti Hastalıkları
Periodontoloji
Periodontolojidiş eti rahatsızlıklarının teşhisi, önlenmesi ve tedavisi ile ilgilenen dişhekimliği dalıdır. Dişleri Periodontum adı verilen karmaşık bir doku çevreler.Bu doku diş etini, kök kanallarını çevreleyen zarı ve alveolar kemiği içerir,dişi korumak ve desteklemekle görevlidir.
İstatistiklere göre diş çürüklerinden sonra en fazla diş kaybına sebep olan sorun dişeti rahatsızlıklarıdır. Üstelik bir dişeti rahatsızlığının normal bir çürüğe göre diş kaybı yaşatma ihtimali 2-3 kat fazladır. Periodontal enflamasyonların sonuçları çok ciddi olabileceği gibi ilk aşamalarda tedavileri ise çok daha kolaydır. Bu sebeple diş doktorunuza belli aralıklarla kontrole gelmeniz önem taşımaktadır. Sert bir gıda ısırdığınızda veya diş fırçaladığınızda oluşan kanamalar derhal kontrole gitmeniz gerektiğinin birer göstergesidir.
Diş Eti Rahatsızlıklarının Gelişimi
Gingivitis
Dişeti rahatsızlıklarının ilk aşaması Gingivitis olarak adlandırılan enflamasyondur.Diş etinde bir miktar kızarma ile beraber kanama, koku gibi belirtileri vardır. Tartar, plak, dişlerin çapraşıklaşması, çürük gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir. Mikroplardan oluşan bakteri plağının diş ve dişeti arasındaki bağlantıyı zayıflatması ile görülür. Sağlıklı dişeti pembedir ve dişe sıkıca yapışık olmalıdır.
Periodontitis
Yetişkinlerin en çok diş kaybettikleri sebep çürük değil diş eti hastalıklarıdır. Gingivitis aşamasında tedavi edilmemiş diş eti rahatsızlığının sonraki evresidir.Periodontal doku ve alveolar kemikte kayıpların başlaması ve ilerlemesini içerir. Dişi çene kemiğine bağlayan dairesel lifler erir ve diş eti ile diş arasında cep olarak adlandırılan patolojik boşluklar oluşur. Bu boşluklarda biriken mikroplar enfeksiyonun ilerlemesine, diş kökü ve alveoli kemikte harabiyete,erimeye sebep olur.
Periodontitis rahatsızlığı sırasında diş etinde maviye çalan bir kırmızılık görülebilir. Dişetleri çekildikçe dişlerin kök kısımları görünmeye başlayarak, uzadığı görülür ve diş hekimine acilen başvurulmasının çok önemli bir uyarısıdır. Periodontitis tedavi edilmezse dişi tutan kemik erir, dişler sallanmaya başlar ve diş kaybı kaçınılmaz olur.
Tedavi ve Diğer Etkiler
Dişeti rahatsızlıkları erken teşhis edildikçe tedavileri kolaylaşmakta, cerrahi müdahele ihtiyacı düşmektedir. Hekim korkusu ile kontrol ve tedavileri geciktirmek çok daha uzun ve masraflı tedaviler gerektirmekten başka sonuç doğurmamaktadır.
Diş etirahatsızlıklarının doğru anlaşılması bireyin genel sağlığı için de çok önemlidir. Ağızınız, diş etleriniz vücudunuzun bir parçasıdır ve burada oluşan bakteri ve enfeksiyonlar kan dolaşımınızla bütün vücudunuzda hareket ederler.Son dönemde yapılan çalışmalar diş eti rahatsızlıklarının kalp rahatsızlıkları, solunum rahatsızlıkları,erken doğum, kısırlık gibi bir çok başka hastalığa yol açabildiğini göstermiştir.
Diş Eti Rahatsızlıklarının Sebepleri
§ Dental plaklar: Yumuşak hali veya tartar olarak adlandırılan sert hali
§ Yapısal bozukluklar: Yüz ve çene kemiğindeki anormallikler, dişlerin çapraşık olması,yerleşim bozuklukları
§ Tek tarafla çiğneme alışkanlığı
§ Sorunlu dolgu veya diğer tedaviler
§ Sigara kullanımı: Sigara kullananlarda rahatsızlık oranı 4 kat yüksektir
DişTaşları Neden Temizlenmelidir?
Diştaşı bakterilerin ve artıklarının oluşturduğu ve tükürükteki mineraller ile sertleşen bir yapıdır. Diş üzerinde kaldığı sürece dişin çevre destek dokularına zarar verir. Diş eti rahatsızlıklarına yol açar.
Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı
Diş fırçalarken ağzın bir bütün olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle fırçalama yaparken dişler ile birlikte dişetlerinde fırçalanmalıdır.Diş fırçamızı diş ile dişetinin birleştiği bölgeye yerleştirip dairesel hareketler ile fırçalamak gerekir. Sağa sola /yukarı aşağı yapılan harektler yanlıştır ve diş etine zarar verdiği gibi dişte de aşınmaya neden olur. Bu dairesel hareket fırçanın temizleyebildiği diş sayısı kadar yer değiştirerek devam eder. Sadece ön yüzleri değil dişlerin arka yüzeyleri de bu şekilde fırçalanmalıdır.
Unutulmaması gereken nokta ise dişin 5 yüzeyi olduğu ve bununsadece üç yüzeyinin fırça ile temizlenebileceği kalan 2 yüzey yani dişlerin birbirine bakan arayüzleri diş ipi ile temizlenmelidir. Diş ipini kullanırken dikkat edilmesi gereken husus diş aralarına her zaman temiz ipin sokulması ve temizlenecek dişe dayayarak diş etinden dişe (kırmızıdan beyaza) doğru çekerekyapılmasıdır. Asla arayüze yerleştirip sağa sola hereketler ile dişipi kullanılmamalıdır.
Dil Fırçalanmalı mıdır?
Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle dili fırçalayarak üzerindeki kalıntılar temizlenebilir. Temzilenmemesi durumunda kokuya neden olabilir. Dil fırçalamak için firmaların üretiği özel fırçalar mevcuttur,bunlar kullanılabilir eğer yapılabiliyorsa normal diş fırçası ile de dil temizlenebilir. Özellikle sigara içenlerin buna dikkat etmesinde fayda vardır.